Alpackautställning på Milamässan
Så har den nu gått av stapeln.... den första alpackabedömningen i Sverige. Vi lastade våra 5 deltagande alpackor kl 6 på morgonen och tittade misstänksamt på snön som fallit under natten....... hur kommer väglaget att vara??  Vi har en bit ut till det större vägnätet och satt med hjärtat i halsgropen de första kilometrarna. Nattens snöblandade regn på kall vägbana hade gjort vissa partier glashala. Närmare Ystad hade saltbilen hunnit före oss och resten av resan gick galant.
Det största frågetecknet inför utställningen var hur våra lurviga små kompisar skulle reagera på mässmiljön. Hade turen att lasta av samtidigt som Bitte Åberg och Margaretha Stenström kom med sina djur och en alpacka känner igen en alpacka. De är väldigt nyfikna djur av naturen och tillsammans med nya bekantskaper trasslade vi oss in i mässbyggnaden och så var det avklarat.
 
Domare Paul Cullen behärskade situationen och utställarnas nybörjarstatus med vänlighet och tålamod. Det han ansåg viktigast var att djuren stressades så lite som möjligt....  han var noga med att förhöra sig om det fanns dräktiga ston anmälda för att vara extra försiktig med dem ...... nice guy ....
31 av 34 anmälda djur kom till start enl resultatlistan. Av dessa tillhörde 17 Österlen Alpacka, 5 Ekebergs Alpackor, 2 Langstorps Alpackor, 1 familjen Nejdeståhl, 1Nina Jältorp-Ekström och 5 Kusipacha Alpacas. Den kompletta resultatlistan finna på www.milamassan.se .
Paul Cullen betade av klass efter klass. Eftersom bedömningarna sker beroende på kön, ålder och färg blir klasserna många och en del klasser bestod bara av en alpacka. Det är dock inte självklart att en alpacka får första pris bara för att den är ensam i klassen. Anser domaren att djurets kvalitet motiverar ett första pris så delas det ut men det kan bli ett pris av lägre valör också. Metoden är en sorts blandning av kvalitets- och konkurrensbedömning. I slutet av varje klass ger domaren sitt "oral reasoning" - en muntlig förklaring till sina val. Paul Cullen var konsekvent och metodisk och det var så intressant att lyssna till motiveringarna. 
Det gick bra för våra djur. Beata fick första pris i sin klass, Yuyu andra pris i sin klass (hård konkurrens), Douglas första pris i sin klass (och ett fantastiskt positivt omdöme om sin ull), Pilpintu fick första pris i sin klass samt blev bästa grå alpacka, Viggo (Pachacamac) blev tvåa i sin klass. Allt var jätteroligt och våra djur tog all uppståndelse med fattning. Juni och Therese är oerhört duktiga att hantera djur och få dem att känna sig trygga. De arbetar mycket mjukt och med stor respekt för och kärlek till djuren.
Finalen på utställningen var Milas pris till  Bästa Sto och Bästa Hingst  Bästa sto blev vackra Sajama, ägd av Österlen Alpacka. Jag hade inga händer fria för att fotografera men bild finns här. Tyvärr syns inte Sajama så bra på den bilden.  Bäste hingst blev den gudomlige Benjamin från Langstorp. Bild från Milamässans pressrum här
De lurviga lyckligt och väl inne i mässhallen
Juni och Douglas
Den brittiske domaren Paul Cullen i sin muntliga förklaring till ett domslut
Therese och Yuyu
Foto Bernt Horner
Foto Bernt Horner
Foto Bernt Horner
Pilpintu blev Bästa Grå Alpacka
Foto Bernt Horner
Foto Bernt Horner
Eloge till Alpacas of Switzerland
Med facit i handen och utövande av lite enkel matematik vill jag ge Alpacas of Switzerland en eloge. Deras medverkan i denna utställning syns inte på ytan men de spelar en stor roll för större delen av utställningens alpackor kommer därifrån. Förutom egen avel  importerar Alpacas of Switzerland alpackor från Chile/Peru .... en importorganisation med erfarenhet och höga krav på kvalitet. Samtliga djur som blev tilldelade färgchampionat inkl Bästa sto och Bästa hingst är antingen direktimporterade eller moderlivsimporter från Alpacas of Switzerland. Åtminstone 14 av 19 utdelade första priser tillföll alpackor som kommer därifrån. Alla våra djur, så här långt, kommer från alpacas of Switzerland och det är deras kunskap, erfarenhet och 'öga' för djur som ligger bakom våra djurs egenskaper. Vi tackar för de vackra "packorna" och skall göra vårt bästa för att förvalta avelsmaterialet väl. 
Pilpintu har definitivt tröttnat på blåa band och vill bara åka hem
Kusipacha's Alpackor   www.kusipaco.com