Min avelsfilosofi är okomplicerad. Det önskade resultatet är en exteriört (och så klart hälsomässigt) och temperamentsmässigt sund alpacka med så tät och finfibrig ull som möjligt. I teorin låter det ju lätt men att arbeta med levande varelser är aldrig förutsägbart. Jag tycker om färgrikedomen och vill bevara den. Den medvetna aveln i de stora alpackaländerna har varit väldigt fokuserad på vita djur eftersom man eftersträvat industriell hantering av ullen. Är all ull vit kan man slå ihop ullen från stora mängder djur....... vit ull är lättare att färga, etc. Detta har lett till att det idag som regel är de högkvalitativa vita djuren som har den finaste och tätaste ullen. Industriellt tänkande är ju inte alltid så inspirerande och för hårt fokus på en egenskap kan ju resultera i andra problem....... Idag finns världen runt många alpackafarmer som värnar färgrikedomen och som bedriver ett avelsarbete som syftar till att avla alpackor med färg och fin och tät ull.
I min avel avser jag att använda så bra avelsdjur som jag har förstånd och ekonomi till :-)
I min värld ska man vara rädd om både djur och människor och det görs bäst genom att se till att de nya alpackaägarna har de viktigaste baskunslaperna om utfodring och hantering innan de får hem sina djur. Alpackorna härifrån åtföljs av allt det stöd du kan tänkas behöva.....och stödet har ingen tidsbegränsning. Alpackan är inget komplicerat djur att ta hand om men det finns såklart baskunskaper som är livsviktiga. Som nybliven alpackaägare kan det komma upp många frågor som man aldrig ens hade kunnat komma på förrän djuren står i hagen. Om du inte har alpackor tidigare så är det allra bästa att tillbringa tillräckligt många timmar här för att få ett grepp om alpackaskötsel i praktiken. Alla våra unga djur grimtränas och överhuvudtaget tillbringar jag mycket tid med dem och dom är rätt avslappnade tack vare det.. Att träna de unga djuren är en av de mest ljuvliga sysslor man kan tänka sig......
Här hittar du de alpackor som är till salu.
Här finns våra avelshingstar
Att välja djur.......
Det finns varierande anledningar till att skaffa alpackor och man behöver ha en idé om vad man vill ha dem till innan man väljer djur. Vill du ha betesdjur, ulldjur eller hobbydjur och inte uppfödning i tankarna så passar hingstar/valacker bäst. Tycker man om att vara aktiv med sina djur är hingstar/valacker utmärkta kompisar. Har man ulldjur i tankarna passar handjur också utmärkt. Det man då bör fundera över är färg och ullkvalitet hos djuret..... kan vara en idé att ta reda på vilken ullkvalitet föräldrarna har också. Trots sin flockdjursmentalitet är varje alpacka väldigt individuell till sin personlighet och den delen har också betydelse. En alpackavallack betingar ungefär samma pris som en hund av god uppfödning och stam.
Har du tänkt föda upp alpackor och tänker skaffa ston behöver du tänka på fler saker. Det finns många detaljer i exteriören att tänka på och sedan naturligtvis ullkvaliteten. Inom många andra arter har avel bedrivits i många generationer och man vet mycket om förfäderna i stamtavlan.Under tidigt 2000-tal kom många av Sveriges alpackaston är direkt från Chile eller Peru med okända föräldrar och man vet bara om vad man ser framför sig i ett specifikt djur. Seriösa importörer screenar djuren i Chile och Peru. Screeningarna utförs av personer med lång erfarenhet av alpackor. Screenarna poängsätter alpackans exteriör på många viktiga punkter och det hela protokollförs, poängen räknas ihop och blir en sorts betyg på alpackan i fråga. I samband med screeningen tas också ullprover som sänds för analys för att dokumentera ullkvaliteten. Från 2009 och framåt har ett antal kvalitetsimporter från Australien, England och Nya Zeeland berikat den svenska alpackastammen. Allt eftersom aveln fortskrider i Sverige kommer vi att få fler och fler djur med känd härstamning. Har stoet du är intresserad av känd härstamning bör du ta reda på föräldrarnas ullkvalitet och hur de ser ut, vilken färg de har, osv Ju mer du vet om det ju bättre aning har du om vilken potential ditt sto har som avelsdjur.
Kusipacha Alpacka | kusipacha@telia.com
Avel och Försäljning